Home » Badkamerverlichting » 10x Badkamer verlichting tips
Badkamerverlichting
10x Badkamer verlichting tips
Verlichting is een belangrijk onderdeel van het interieur. Dat geldt niet alleen voor de woonkamer, slaapkamer en keuken, maar ook voor de badkamer. Goede verlichting heeft de kracht om een kamer te veranderen. Als het gaat om de functionaliteit van e badkamer, moet je bedenken hoe de ruimte zal werken. Het combineren van sfeerverlichting met taakverlichting is van vitaal belang. Hoewel je dagelijkse douche misschien niet veel verlichting nodig heeft, is taakverlichting boven de wastafel wel weer belangrijk. Geen idee hoe je moet beginnen? Wij hebben tien handige tips voor je op een rijtje gezet!
1. Natuurlijk licht
In de badkamer kijken we veel in de spiegel, dus het binnenhalen van daglicht heeft prioriteit. Denk groots als het op ramen aankomt en, indien mogelijk, van vloer tot plafond.
Privacy kan worden gehandhaafd met matglas, dat als bijkomend voordeel heeft dat het licht wordt verspreid voor een iets zachtere focus. Ramen in oudere badkamers zijn meestal klein, dus als je een grote renovatie plant, overweeg dan om ze te vergroten of toe te voegen.
2. Houd het privé
De keerzijde van grote ramen in de badkamer is dat je de kans vergroot om vanaf de straat gezien te worden. Matglas zorgt voor een goede privacy, maar als budget een probleem is, dan kunnen raamfolies een oplossing zijn, die je eenvoudig op de bestaande ramen kunt plakken.
Een badkamer heeft luchtstroom nodig, maar het openen van ramen kan de privacy verminderen. Het gebruik van jaloezieën of luiken is de voor de hand liggende oplossing. Belangrijk is dat het materiaal geschikt is voor een natte ruimte.
3. Kleine ruimtes
Er zijn wel degelijk hele ruime badkamers, maar in de meeste huizen is de badkamer een van de kleinste kamers. Als er geen ruimte is voor grote ramen, kan een dakraam de oplossing zijn. In vergelijking met verticale ramen laat een dakraam veel meer licht door en doordat de verlichting van boven komt, zijn schaduwen en verblinding minimaal.
Dakramen zijn relatief goedkoop, maar het kan de moeite waard zijn om wat meer uit te geven voor modellen met regensensoren die bij slecht weer automatisch sluiten.
4. Taakverlichting
Voor het scheren of het aanbrengen van make-up is een sterk, gelijkmatig licht nodig rond de spiegel en de kaptafel. Een veelgemaakte fout is om een spotjes boven de spiegel te plaatsen, waardoor schaduwen op het gezicht ontstaan. Wandlampen aan weerszijden van de spiegel op ongeveer ooghoogte zijn een beter idee, die voor een gelijkmatig lichtverdeling zorgen. Hieronder zie je een aantal mooie Goossens lampen die je mooi naast de spiegel kunt monteren.
5. Het juiste accent
Naast taakverlichting is het juiste accent ook belangrijk. Inbouwspots maken stijlvolle accenten, terwijl lampen met koepelvormige afdekkingen het licht gelijkmatiger verdelen. Bad- en doucheverlichting werkt het beste met diffuus in plaats van met direct licht.
Verlicht kasten met geïntegreerde LED’s en voeg flexibiliteit toe door lampen te laten aansluiten op afzonderlijke schakelaars en door dimmers te installeren om de helderheid te regelen.
6. Zet het vuur hoger
Schimmel en meeldauw kunnen grote problemen veroorzaken, dus een goede luchtstroom is essentieel. Verhoog de ventilatie door uw verlichting te koppelen aan een afzuigventilator.
Het toevoegen van een warmtelamp is een goedkope manier om een warmtebron te leveren, die het in en uit bad en douche stappen in de winter comfortabeler maakt, maar ook helpt om vocht op te nemen.
Infraroodlampen werken door het grootste deel van de opgewekte energie te gebruiken om warmte te produceren in plaats van licht. Een warmtelamp is duur in gebruik als hij lange tijd blijft branden, dus sluit hem aan op een lichtschakelaar, zodat je het tegelijkertijd kunt in- en uitschakelen.
7. Een zachte aanraking
Ben je ’s nachts vaak op, of heb je jonge kinderen, dan is een zachte lichtbron handig. LED strips zijn een goed idee, die niet alleen op beweging sensoren kunnen werken, maar ook super energiezuinig zijn.
8. Stel de stemming in
Als je wilt dat de badkamer een ontspannende, luxueuze ruimte is, dan speelt sfeerverlichting een belangrijke rol. De centrale lamp is de belangrijkste lichtbron en kan, afhankelijk van de grootte van de kamer, een decoratief brandpunt zijn. Het gebruik van een dramatische armatuur zoals een kroonluchter of designerlamp kan een gemiddelde badkamer omtoveren tot iets speciaals. In elke nieuwe badkamer zal het installeren van dimmerschakelaars zijn vruchten afwerpen, zelfs bij taakverlichting, doordat je ogen zich ’s ochtends kunnen aanpassen.
9. Welk wattage?
Gebruik in de badkamer armaturen die 75 tot 100 watt aan verlichting leveren, wat overeenkomt met een compacte fluorescerende lamp van 24 tot 26 watt of een LED van 20 tot 25 watt.
Compacte fluorescentielampen zijn het beste voor taakverlichting. Lampen in een tweede badkamer, waar minder taakverlichting nodig is, kunnen met een veel lager wattage functioneren, in het bereik van 45 watt.
10. Externa factoren
De oppervlakken en kleuren van afwerkingen en verven hebben allemaal invloed op de kwaliteit en toon van het licht. Spiegels, tegels en roestvrij staal reflecteren licht en maximaliseren de sfeer, maar kunnen ook verblinding veroorzaken. Sommige verfkleuren werken goed met koelwitte lampen, terwijl andere een beter licht geven met warmwit. Het kan de moeite waard zijn om een lichtprofessional te raadplegen om een zo gelijkmatig en natuurlijk mogelijke kleurbalans in je badkamer te realiseren.
Bekijk ook:
De juiste verlichting voor de badkamer
Verlichting in vloer en muur
Led paneel als badkamerverlichting
No Comments