Badkamer ideeen

Hoe gezond is infrarood?


Over infraroodsauna’s doen vele verhalen de ronde. Dat roept uiteraard de nodige discussie op over met name het effect dat de cabines hebben op onze gezondheid. Om alle vragen zoveel mogelijk van een antwoord te voorzien, bieden we in dit artikel duidelijkheid.

Infarood

Indraroodcabines hebben de eigenschap dat de warmte in de cabine direct doordringt in de huid. Als reactie hierop zal het lichaam zichzelf proberen af te koelen door te zweten. Hierdoor worden afvalstoffen versneld afgevoerd, waardoor het lichaam van binnenuit wordt gereinigd. Daarnaast neemt ook de bloedcirculatie toe, wat resulteert in een betere doorbloeding in de spieren en gewrichten. Een infraroodsauna heeft dus een positief effect op de gezondheid, dat staat vast. Maar dit positieve effect wil nog wel eens overdreven worden. Hieronder wordt één en ander genuanceerd.

Infarood

Feiten en fabels
Over infraroodsauna’s wordt vaak gezegd dat ze kalmerend en stress verlagend werken. Dit is op zekere hoogte waar. Wie in een sauna zit, hoeft zich even nergens anders mee bezig te houden, wat op zich al kalmerend werkt. Daarnaast is de sauna te vergelijken met een warm bad: de spieren ontspannen en dat kan een rustgevend effect geven. Dit kan vlak voor het slapen gaan ook de slaapkwaliteit verbeteren. Toch is nooit wetenschappelijk vastgesteld dat de infraroodsauna daadwerkelijk het stressniveau verlaagt. Vooral liefhebbers zullen erdoor kalmeren, omdat zij de sauna sowieso al lekker vinden. Maar dit effect is niet voor iedereen even sterk.

Ook wordt gezegd dat je van een infraroodsauna zou afvallen. De warmte zou het vet in het lichaam doen smelten waarna het uitgezweet wordt. Dit zou tevens de hoeveelheid cellulitis verminderen. Hier is echter geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Het is waar dat je na een saunabezoek lichter weegt. Dit gewichtsverlies is echter grotendeels toe te schrijven aan het vochtverlies. Als je na een saunasessie weer voldoende bij gedronken hebt, zal je zien dat je weer op je oude gewicht zit.

Het verhaal gaat dat saunabezoekers minder gauw een verkoudheid of griepje oppikken en dus een beter immuunsysteem hebben. Dit lijkt inderdaad het geval te zijn, maar ook hier ontbreekt concreet wetenschappelijk bewijs. Er bestaat een theorie dat met een sauna een kunstmatige koortsreactie wordt opgewekt, waardoor het afweersysteem gesterkt wordt. Dit is echter niet bewezen.

Tot slot hoor je vaak dat een infraroodsauna goed is voor de huid. Zo zou de gestimuleerde bloedcirculatie extra voedingsstoffen aanvoeren in de huid, waardoor deze gezonder wordt. Ook zouden, door het vele zweten, verstopte poriën openen, waardoor allerlei vuil, afvalstoffen en huidschilfers afgevoerd worden. Dit is echter nooit wetenschappelijk onderzocht. Wel mag naar alle waarschijnlijkheid worden aangenomen dat de sauna een licht uitdrogend en reinigend effect heeft op de huid.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply